Dubravko Babić rođen je 1959. godine u Zagrebu, Hrvatska. Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 1982. godine. Magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu u Kaliforniji, Santa Barbara 1984., odnosno 1995. godine. Nakon magisterija zapošljava se kao dizajnerski inženjer u Razvojnom zavodu Kalifornijske tvrtke Avantek, Inc. (Santa Clara, California) gdje radi na dizajnu silicijskih mikrovanih dioda s varijabilnim kapacitetom za oscilatore u prodručju 2 GHz, mikrovalnih preklopnika na 10 GHz i limiterskih dioda za rad na 40 GHz i snagama do 1 kW. Razvija također originalnu ispitnu platformu za mjerenje performansi mikrovalnih dioda. U toku rada za Avantek, Inc., Dr. Babić zapoćinje obrazovanje prema doktoratu: sluša postdiplomsku nastavu na sveučilištu u Santa Clari (Santa Clara University) vezanu uz elektromagnetsku teoriju, vjerojatnost i stohastičke procese, kao i teoriju šuma u poluvodičkim sklopovima i elementima.

U proljeće 1989. godine napušta tvrtku Avantek, radi privremeno (2 mjeseca) u Tvornici Poluvodiča u Zagrebu na istraživanju visoko naponskih PIN dioda, te se u rujnu 1989. upisuje doktorski studij za doktorat na Kalifornijskom Sveučilištu u Santa Barbari (University of California Santa Barbara, UCSB). Na UCSB radi kao postdiplomski student/istraživač na razvoju poluvodičkih lasera s vertikalnim rezonatorom na valnim duljinama 1310 nm i 1550 nm pod vodstvom profesora John E. Bowers i Evelin Hu. U sklopu doktorske radnje Dr. Babić je prvi na svijetu napravio laser s vertikalnim rezonatorom koji kontinuirano radi na sobnoj temperaturi u 1.55 μm valnom području. U toku studija Dr. Babić, razvija niz poluvodičkih procesa za gradnju lasera (“wafer bonding”, plazma i kemijsko jetkanje, deponiranje tankih filmova, fotolitografija), karakterizira materijale i optoelektroničke elemente, te razvija originalne matematičke modele za analizu lasera s vertikalnim rezonatorom: simulira tok struje i topline, elektromagnetska polja u otvorenim rezonatorima i planarnim strukturama.

U toku studija Dr. Babić, takodjer honorarno radi (kao konzultant) na automatizaciji mjerenja mikrovanih dioda i razvoju poluvodičkog procesa za prozvodnju infracrvenih fotodioda za tvrtke FEI Microwave (Sunnyvale, California) i Santa Barbara Focal Plane (Goleta, California). Doktorirao je u jesen 1995. godine s doktorskom disertacijom Double‐fused longwavelength vertical‐cavity lasers. Iste godine godine zapošljava se u razvojnom labororiju tvrtke Hewlett‐Packard (HP Labs, Palo Alto, California) gdje je vodio razvoj 1310 nm lasera s vertikalnih rezonatorom, konstruirao uređaj za wafer‐bonding i istraživao proizvodni proces za vidljive LED diode na prozirnom substratom. U toku ovog rada, Dr Babić je izumio i istražio novu monolitsku integraciju lasera s vertikalnim rezonatorom i fotodiode za nadzor s ciljem smanjenja cijene laserskih komponenata. 1999. godine napušta tvrtku Hewlett‐Packard i osniva tvrtku Alvésta Corporation (Sunnyvale, California) gdje u funkciji predsjednika tvrtke formira menađerski tim, razvija poslovni plan za proizvodnju četvero‐kanalnog 10Gb/s opto‐elektroničkog primopredajnika za podatkovne komunikacije i računalne mreže, nalazi financiranje za tvrtku u iznosu 20M$ iz privatnih, venture capital i industrijskih izvora, te vodi firmu od osnivanja do zapošljavanja 40 radnika i prodaje prvog proizvoda. Od 2001. godine radi kako glavni voditelj za tehnologiju (Chief Technical Officer) u Alvésta Corpration pri čemu definira buduću tehnologiju, proizvodnu i prodajnu strategiju, aktivan je u standardima Fibre Channel i Optical Internetworking Forum, riješava tehnička pitanja vezana uz dizajn, karakterizaciju i korištenje poluvodičkih lasera, analogne elektronike, simulaciju svjetlosnih veza i optičku ispitnu metodologiju, te ugovara tehnološke licence i prodajne ugovore. 2002. godine prodaje tvrtku Alvésta Emcore Korporaciji i 2003. godine osniva vlastitu konzalting tvrtku Etanvie Technologies (Santa Clara, California).

Kao voditelj Etanvie Technologies od 2003. do 2008. godine radi na nizu projekata vezanih za brzu elektroniku i optoelektroniku, kao i intelektualno vlasništvo. Najznačajniji projekti uključuju tvrtku Clariphy Communications, Inc. (Irvine, California) za koju izmedju 2003. i 2008. godine analizira mulimodne i monomodne optoelektroničke predajnike, prijemnike, i kommunikacijske sustave za transmisiju na 10 Gb/s, kao i Xloom Communications, Ltd. (Tel Aviv, Israel), gdje je izmedju 2005. i 2008. godine vodi razvoj optičkog primpredajnika za 20 Gb/s računalne veze.

Od jeseni 2008. godine radi kao potpredsjednik za tehnologiju u tvrtci Group4 Labs, Inc. (Menlo Park, California) gdje vodi razvoj mikrovalnih pojačala snage na frekvencijama do 32 GHz koristeći FET transistore izradjene u galijevom nitridu koji je integriran sa sintetičkim dijamantom. Od siječnja 2012 radi kao docent na Zavodu za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Dr. Babić ima preko 120 publikacija predstavljenih na konferencijama i objavljenih u časopisima, dvadeset dodijeljenih patenata te jedno poglavlje u knjizi.

 

Publications

Hrvatska znanstvena bibliografija

Google Scholar

IEEE Xplore